Kompetanseutviklingsprogram for Oppvekst hvor sentrale elementer er Menneskemøtepraksis, traumebevisst omsorg og hvordan få dette implementert i organisasjonen.
Kurset går over to påfølgende dager og gjennomføres i form av forelesninger, videofilmer, diskusjoner, erfaringsutveksling og praktiske øvelser. Det arbeides mye i smågrupper.
Kurset undervises av sertifiserte kursledere, som er lokale fagpersoner. Vivat har ansvar for utdanning av kursledere og kvalitetssikring av kurset. Vivat er et av flere oppfølgingstiltak etter Handlingsplan mot selvmord, og er forankret i Helsedirektoratet.
Om kurset Førstehjelp ved selvmordsfare
Årsakene til selvmordstanker er sammensatte og det kan være vanskelig å oppfatte faresignaler. Utdanning og trening i førstehjelp ved selvmordsfare øker muligheten for å forstå signalene og yte førstehjelp. Kurset er utviklet for å passe hjelpere med ulik faglig bakgrunn som møter selvmordsnære mennesker i sitt virke, samt frivillige og andre som i sine ulike roller kan komme i en hjelpeposisjon overfor mennesker der selvmord er et tema.
Kunnskap/ferdigheter som læres på kurset:
Førstehjelp ved selvmordsfare gir et verktøy for hvordan vi kan se og møte mennesker som tenker på selvmord. I løpet av kurset bevisstgjøres holdninger til selvmord, vi gjennomgår kunnskap om selvmordsatferd og viser en modell for intervensjon ved selvmordsfare. På kurset lærer man å:
oppdage mennesker som har det vanskelig og kan være i selvmordsfare
stille direkte spørsmål om selvmordstanker
hjelpe personen i selvmordsfare til å snakke om det som er vanskelig
arbeide med usikkerhet om å leve eller dø
lage og iverksette en plan med vedkommende, hvor målet er å berge liv
bruke hjelperessurser i lokalsamfunnet