Formålet med e-læringskurset
Dette kurset er ment for alle ansatte ved barnehager og skoler i Sandnes kommune. Kurset har som målsetting å gi innføring i hvordan man kan bruke positiv atferdsstøtte (PAS) i arbeidet med barn/elever med nevroutviklingsforstyrrelser (ADHD, tourettes, autismespekterforstyrrelser) i barnehage og skole. Hovedvekten vil ligge på hvordan man kan bruke SPELL (Struktur, Positiv tilnærming og forventning, Empati, Lavaffektiv tilnærming, Lenker) og Aktiv støtte og selvagens (menneskemøtekompetanse) som verktøy for å innfri målene i PAS.
Våren 2022 ble det opprettet et tverretatlig samarbeid mellom Sandnes PPT og Enhet for funksjonshemmede (EFF) i Sandnes kommune. Hensikten med samarbeidet er å implementere PAS i Sandnes PPT, og videre inn i barnehager og skoler. Veiledningsteamet (i EFF) har bidratt med kompetanseheving på området, og deler av kurset er derfor bygd på deres arbeid.
Høsten 2022 søkte Sandnes PPT om midler til implementeringsarbeidet hos Statsforvalteren. Dette E-læringskurset inngår som en del av arbeidet med å implementere PAS i Sandnes PPT, barnehager og skoler i Sandnes kommune.
Sandnes kommune har traumebevisst omsorg (forståelse og tilrettelegging for barn med utviklingstraumer) som satsningsområde i barnehage og skole, og har egne samlinger vedrørende temaet. I PAS er traumebevisst omsorg en betydningsfull del, men i dette e-læringskurset gjennomgås ikke temaet. Du kan lese mer om traumebevisst omsorg i lenken. Eksempelet i artikkelen gjelder mennesker med utviklingshemning, men kan nyttes som rammeverk i barnehage og skole også.
Skoler i Rogaland som bruker PAS som verdi- og metodisk rammeverk: Møllehagen skolesenter (Stavanger), Randaberg VGS (Stavanger), Jåttå VGS (Stavanger), Lundehaugen ungdomsskole (Sandnes).
En stor takk til Jane Dubland (Rådgiver HR, Sandnes kommune), Elisabeth H. Heigre (Konsulent HR, Sandnes kommune) og Rakel R. N. Bamarni (Rådgiver digitalisering og IT, Sandnes kommune) for visualisering av E-læringskurs og animasjonsfilmer.En takk til TGL Sandnes (Senter for trygt og godt læringsmiljø) for gjennomlesing og innspill.